Το ουίσκι είναι ο βασιλιάς των αποσταγμάτων. Αρκετοί το χαρακτηρίζουν ως ανδρικό ποτό πιθανόν γιατί δεν γνωρίζουν πως κάτω από τη γενική κατηγορία «ουίσκι», υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες. Κάποιες από αυτές μπορεί και να είναι πιο κοντά στα γυναικεία γούστα. Αν προτείνεις σε μια γυναίκα που έχεις μόλις γνωρίσει, αν της προσφέρεις ένα ουίσκι, πιθανόν θα αρνηθεί ζητώντας κάτι πιο «γυναικείο». Αν όμως ξέρεις ποιο ουίσκι πρέπει να της προσφέρεις, δεν αποκλείεται να την εντυπωσιάσεις περισσότερο από πολύ.

-Malt

To malt ουίσκι παράγεται από βύνη κριθαριού ενώ η απόσταξή του γίνεται σε χάλκινους αποστακτήρες. Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Το single malt αποστάζεται δύο φορές σε χάλκινα αποστακτήρια και αφήνεται να ωριμάσει για χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το blended malt ή pure malt προκύπτει από την ανάμειξη malt ουίσκι που προέρχονται από διάφορα αποστακτήρια.

-Blended

Blended είναι το ουίσκι που προκύπτει από την ανάμειξη malt και grain. Grain ουίσκι είναι εκείνα που παράγονται από βυνοποιημένα ή μη δημητριακά. Συνήθως τα ουίσκι που είναι Scotch ή Irish είναι συνήθως blended.

 

-Bourbon

Το bourbon είναι αμερικάνικο ουίσκι που παράγεται από βύνη δημητριακών με κύρια βάση τους το καλαμπόκι.

-Cask Strength

Είναι η πιο ωραία κατηγορία ουίσκι αφού πρόκειται για τα καλύτερα αποστάγματα που εμφιαλώνονται απευθείας από το βαρέλι δίχως διόρθωση του βαθμού του αλκοόλ τους.

*Η άποψη ότι το ουίσκι πίνεται αποκλειστικά με πάγο και συνοδεία ξηρών καρπών είναι λανθασμένη. Τα ήσυχα ουίσκι συνοδεύουν άψογα φρούτα και σαλάτες. Τα malts είναι τέλεια με τα καπνιστά κρέατα και είναι κρίμα να μην συνοδεύουμε το φαγητό μας με ένα ποτήρι ουίσκι για αλλαγή!