Ο σωστός συνδυασμός του φαγητού με το κρασί δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνουμε προκειμένου να δείξουμε στους καλεσμένους μας ότι ξέρουμε και από τα δύο. Ο σωστός συνδυασμός τους θα αναδείξει τόσο το κρασί όσο και το φαγητό. Ας δούμε τους βασικούς κανόνες στον συνδυασμό των δύο.

-Όταν το φαγητό περιέχει κρασί…
Συχνά σβήνουμε το φαγητό μας στο τσιγάρισμα με κάποιο κρασί ή φτιάχνουμε μια σάλτσα με βασικό συστατικό το κρασί. Σε μια τέτοια περίπτωση συνοδεύουμε πάντα το φαγητό με το ίδιο κρασί που χρησιμοποιήσαμε και στο μαγείρεμα του φαγητού. Με τι κρασί σβήνουμε το κάθε φαγητό είναι το πιο βασικό που θα έπρεπε να μας απασχολεί. Η οξύτητα που θέλουμε να πετύχουμε στο φαγητό, συνεπάγεται οξύτητα και στο κρασί.

-Συνδυασμός φαγητού με κρασί
Με τους ξηρούς καρπούς, τα σφολιατοειδή, τα καναπεδάκια και άλλα finger foods επιλέγουμε λευκά, ξηρά ή και αφρώδη κρασιά.
Με τα ορεκτικά κινούμαστε αναλόγως με τα υλικά που περιέχουν. Για παράδειγμα τα ορεκτικά που βασίζονται σε θαλασσινά, τα συνοδεύουμε με αφρώδη κρασιά ή σαμπάνια. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συνοδεύσουμε και με ροζέ ή νεαρά κόκκινα κρασιά.
Τις σούπες τις συνοδεύουμε κυρίως με λευκά ξηρά και φρουτώδη κρασιά. Τις σούπες οσπρίων ωστόσο, τις συνοδεύουμε με ελαφρά κόκκινα.
Οι μακαρονάδες και οι πίτσες ανάλογα με τη σάλτσα τους, συνοδεύονται με κόκκινα αρωματικά κρασιά. Όταν η σάλτσα περιέχει θαλασσινά προτιμάμε να συνοδεύσουμε με λευκό και ξηρό κρασί.
Στο ψάρι κανόνας απαράβατος είναι το λευκό κρασί που µε την υψηλή οξύτητά του µειώνει την έντονη γεύση των ψαριών. Αστακοί, γαρίδες, καραβίδες, στρείδια, µύδια, κυδώνια, καλαµάρια, σουπιές, χταπόδια, µαρίδες, αθερίνες συνοδεύονται με λευκά ξηρά. Τόνος, ξιφίας, παλαµίδα, ψάρια του φούρνου συνοδεύονται με λευκά παλαιωµένα ή δυνατά ροζέ ή ελαφρά κόκκινα, ανάλογα µε τη σάλτσα που τα συνοδεύει. Ψάρια µε σάρκα που έχει έντονη γεύση όπως είναι οι γόπες, σάρπα, µπαρµπούνι, πέστροφα συνοδεύονται με λευκό αρωµατικό ή µοσχάτο λευκό ξηρό. Τα ψάρια σχάρας ή τα βραστά, όπως φαγκρί, συναγρίδα, τσιπούρα, λαβράκι, σαργοί, ροφός ταιριάζουν με ξηρά λευκά και φρουτώδη.
Τα λευκά ή κόκκινα κρέατα που µαγειρεύτηκαν µε κρασί, συνοδεύονται µε κρασί της ίδιας κατηγορίας ή το κρασί που χρησιµοποιήθηκε στη σάλτσα.
Τα λευκά κρέατα όπως είναι το χοιρινό, συνοδεύονται με κόκκινο ελαφρύ κρασί. Το μοσχάρι γάλακτος, το αρνάκι και το κατσικάκι γάλακτος ταιριάζουν με παλαιωµένο λευκό,  ή δυνατό ροζέ ή κόκκινο ελαφρύ, αρωµατικό.
Κοτόπουλο και γαλοπούλα ή κυνήγι συνοδεύστε τα με λευκό ηµίξηρο.