Ποικιλία Ρομπόλα

Η Ρομπόλα, υπέροχη λευκή ποικιλία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή του Ιονίου Πελάγους και συγκεκριμένα με το νησί της Κεφαλονιάς. Οι πρώτες αναφορές της σε έγγραφα που αποδεικνύουν την καλλιέργειά της στον τόπο αυτό, χρονολογούνται από τις αρχές του 16ου αιώνα. Πραγματοποιήθηκαν γενετικοί έλεγχοι  που απέδειξαν ότι δεν έχει καμία συγγένεια με την ποικιλία Ribolla Gialla που συναντάμε στην περιοχή Friuli στη βορειοανατολική Ιταλία, όπως αρχικά εικάζονταν.  

Είναι ευαίσθητη ποικιλία, στις ασθένειες και την ξηρασία στο αμπέλι, αλλά και κατά την οινοποίηση. Ωριμάζει μετά τα μέσα Αυγούστου. Είναι ιδιαίτερα παραγωγική, χαρακτηριστικό που περιορίζεται σημαντικά, στους ημιορεινούς λόφους, με τα ασβεστολιθικά εδάφη του όρους Αίνους της Κεφαλονιάς. Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, κάποιες φορές χρειάζεται φροντίδα για να μειωθούν την κατάλληλη στιγμή οι ασυγκράτητες αποδόσεις της και τότε μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα ποιοτικούς οίνους με εξαίρετα χαρακτηριστικά. 

Το χρώμα των κρασιών που δίνει η ποικιλία Ρομπόλα είναι ανοιχτό λεμονί με πράσινες ανταύγειες και η αρωματική τους ένταση συγκρατημένη και ντελικάτη. Μυρωδιές από λευκά μικρά άνθη εσπεριδοειδών, λεμονιού, πράσινων φρούτων και υπέροχες ορυκτές νότες, δροσίζονται από την τραγανή οξύτητα που χαρακτηρίζει την ποικιλία. Το σώμα είναι μέτριο, κομψό και μέτριο επίσης αλκοόλ. Η φινέτσα που τη χαρακτηρίζει, δεν αναιρεί τη θαυμάσια δυναμική της, που επιβεβαιώνεται από τη μεστή και πλούσια επίγευσή της.

Οινοποιείται συνήθως με την κλασσική μέθοδο λευκής οινοποίησης, κατά κανόνα ζυμώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες προστατεύοντας έτσι, τα εύθραυστα χαρακτηριστικά της. Σπάνια συναντά βαρέλι, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παραμένει για μήνες με τις λεπτές οινολάσπες, προκειμένου να εμπλουτιστεί με όγκο το σώμα της και στη μύτη με νότες ψωμιού και brioche. Ενώ έχει τη φήμη του εύκολου κρασιού, που πίνεται φρέσκο, λίγα χρόνια στη παραμονής στη φιάλη, βελτιώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της και τα κάνουν πιο πολύπλοκα.

Ταιριάζει θαυμάσια με ελαφριά πιάτα, θαλασσινά, μαλακά τυριά και ψάρια κι δροσερή της οξύτητα την κάνει τέλειο συνοδευτικό λαδερά πιάτα και τηγανιτούς μεζέδες.

Είναι η ποικιλία που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τους οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της περιοχής, ενώ αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που ζώνη ΠΟΠ παίρνει το όνομα της ποικιλίας (ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας) και τη μοναδική περίπτωση που αυτό συμβαίνει για ξηρούς οίνους.


Εξερευνήστε περισσότερα

Grappa Tignanello, Antinori
Antinori
€47,20
Whisky Cragganmore
Cragganmore Distillery
€40,30