Αν έχετε δοκιμάσει ένα γλυκό με καφέ και αλκοόλ τότε ξέρετε καλά πως ο συνδυασμός του είναι by far από τους πιο επιτυχημένους. Το πιο απλό κέικ, με μια δόση καφέ και άλλη μια αλκοόλ μπορεί εύκολα να αναρριχηθεί στην κορυφή χωρίς προσπάθεια και κόπο. Κάπως έτσι και στα cocktails. Παρότι δεν τα συνηθίζουμε πολύ, τα cocktails που συνταιριάζουν καφέ και αλκοόλ είναι δυνατά και τα προτιμούν εκείνοι που πραγματικά ξέρουν. Ελάτε να πάρουμε μερικές ιδέες.

-Irish Coffee

Το 1942 ο Ιρλανδός Τζόζεφ Σέρινταν –υπεύθυνος τροφοδοσίας ενός ιρλανδέζικου αεροδρομίου, του αεροδρομίου Σάννον συγκεκριμένα- κατάφερε με τον Irish Coffee να θερμάνει τους κατατρεγμένους και ξεπαγιασμένους Αμερικάνους επιβάτες. Ο Irish Coffee είναι στην πραγματικότητα ένα δυνατό ζεστό cocktail με καφέ και αλκοόλ. Η Παρασκευή του όχι ιδιαίτερα απλή, πλην όμως αξίζει να τον εντάξετε στις χειμερινές σας συνήθειες.

-Β 52

Δεν περιέχει καφέ με τον τρόπο που τον περιέχει ο Irish Coffee, αλλά τόσο το λικέρ Kahlua Coffee όσο και το Bailey’s περιέχουν και καφέ και αλκοόλ. Δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγη sambuca και θα έχετε ένα πολύ δυνατό cocktail με άρωμα καφέ και πολλούς βαθμούς αλκοόλ.

-Sambuca και κόκκοι από καφέ

Απλό, παραδοσιακό cocktail των Ιταλών. Για τους ίδιους οι τρεις κόκκοι του καφέ που βουτάνε μέσα στη sambuca αντιπροσωπεύουν την υγεία, τη χαρά και την ευημερία. Αν ταξιδέψετε μπορεί να το ακούσετε να σας σερβίρεται και ως sambuca, ice and flies δηλαδή sambuca, πάγος και μύγες αφού οι κόκκοι του καφέ στο διαυγές της sambuca μοιάζει σαν να αυτοκτόνησαν μύγες στο ποτήρι σας.

-Coffee Martini

Αναμείξτε martini με κόκκους καφέ, πάγο και μέντα… Η δροσιά της μέντας σε συνδυασμό με τον καφέ και την ζέστη του αλκοόλ θα σας πάνε αλλού. Πίνεται ευχάριστα το καλοκαίρι και ποτέ δεν θα αρκεστείτε μόνο σε ένα…

Αλκοολούχα ποτά που ταιριάζουν καλά με τον καφέ:

Πέρα από τα cocktails που σας προτείνουμε, θέλουμε να ξέρετε και ποια ποτά ταιριάζουν πολύ καλά με τη γεύση του καφέ. Δεν χρειάζεται να έχετε συνταγές και εξαρτήματα και ειδικά ποτήρια. Δοκιμάστε τα, προσθέτοντας ένα σφηνάκι από ένα από αυτά τα ποτά –όχι όλα μαζί!- σε μια κούπα δυνατού μαύρου καφέ. Σημειώνετε; Frangelico, Kahlua, amaretto, grand marnier, Bailey’s Irish Cream, Butterscotch Schnapps.