Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ υποστηρίζει πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να κάνει καλό στην υγεία. Με ποιον τρόπο; Οι συμμετέχοντες ερευνητές αναφέρουν πως το «τόσο όσο» αλκοόλ μπορεί να «καθαρίζει» τον εγκέφαλο, αποτρέποντας τη γεροντική άνοια και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer. Τι εννοούν οι επιστήμονες ως ιδανική ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ; Να μην ξεπερνά τα δύο ποτά ημερησίως. Μέχρι 2 ποτήρια κρασί ή άλλο αλκοολούχο ποτό με παρόμοιο -μέτριο δηλαδή- βαθμό αλκοόλ.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Maiken Nedergaard το University of Rochester Medical Center εξέτασε την επίδραση του αλκοόλ στους εγκεφάλους ποντικών. Οι επιστήμονες εξέτασαν με προσοχή την έκθεση των ποντικών σε υψηλά επίπεδα αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να βρουν πως αυτή η υπερβολική έκθεση στο αλκοόλ επέφερε υψηλά ποσοστά δεικτών φλεγμονής ειδικά σε κύτταρα που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του γλυμφατικού συστήματος. Ακόμη, εξίσου μειωμένες παρουσιάστηκαν και  οι γνωστικές και κινητικές ικανότητες των ποντικών που εξετάστηκαν.

Από την άλλη, τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε χαμηλό επίπεδο αλκοόλ, παρουσίασαν μικρότερη φλεγμονή στους εγκεφάλους τους και ένα πιο αποτελεσματικό γλυμφατικό σύστημα. Κάπως έτσι, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα από την πρόσφατη αυτή έρευνα, το αλκοόλ μπορεί να έχει και θετικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου. Το αλκοόλ όταν καταναλώνεται σωστά μπορεί να καθαρίσει τον εγκέφαλο και να τον ανανεώσει. Και πάλι όμως η σωστή και με μέτρο κατανάλωση του αλκοόλ έχει και άλλες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά καρδιαγγειακές ασθένειες ή κάποιες μορφές καρκίνου.

Οι ειδικοί βεβαίως επισημαίνουν ότι το γλυμφατικό σύστημα που κρατά τον εγκέφαλο υγιή και σε καλή κατάσταση, ευνοείται με την άσκηση, τον επαρκή ύπνο και φυσικά με την καλή διατροφή. Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, γίνεται αντιληπτό πόσο μεγάλη σημασία έχει ο κανόνας του μέτρου σε όλα. Το αλκοόλ δεν είναι κακό για την υγεία αν έχουμε τον έλεγχό του και κάνουμε σωστή κατανάλωσή του.