Κάτι συγκλονιστικά καλό περιμένει τους λάτρεις της βότκας. Στη Ρωσία, χώρα προέλευσης και πατρίδα της, αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει μια βότκα ανεπανάληπτης ποιότητας. Τι είναι αυτό το ξεχωριστό που έχει προκαλέσει φρενίτιδα στους απανταχού λάτρεις του εν λόγω αλκοολούχου ποτού;

Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο Τύπος και συγκεκριμένα η εφημερίδα Izvestia, την μοναδική ποιότητα της βότκας αυτής, η οποία το πιθανότερο είναι να κυκλοφορήσει στην αγορά το2019, θα την διασφαλίζουν οι νέοι αυστηροί κανόνες παραγωγής της. Μάλιστα οι κρατικοί ειδήμονες επί των προδιαγραφών παρασκευής και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της νέας βότκας παρουσίασαν, όπως ενημέρωσε την εφημερίδα Izvestia ο Ρωσικός Οργανισμός Προδιαγραφών (Rostandart), την έκθεση τους με τίτλο «Ρωσική Ποιότητα. Κλασική βότκα. Τεχνικοί όροι».

Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσής τους συμπεραίνεται ότι η ιδιαιτερότητα της νέας αυτής βότκας συνίσταται στο ότι θα είναι διαφανής χωρίς διάφορα πρόσθετα και ιζήματα και άχρωμη. Ο οινοπνευματικός βαθμός του αποστάγματος θα είναι 40%. Χάριν συγκρίσεως, η συνήθης βότκα έχει οινοπνευματικό βαθμό μεταξύ 37,5% και 56%. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ρωσική βότκα, η οποία θα παράγεται μόνο στην Ρωσία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει, δεδομένου του ότι μερικές χώρες παράγουν τέτοιου είδους οινοπνευματώδη και στις ετικέτες τους γράφους Ρωσική βότκα» δήλωσαν στην Izvestia οι αρμόδιοι χημικοί που εργάζονται στο εργαστήριο οινοπνευματωδών ποτών του Επιστημονικού Ερευνητικού. Η νέα βότκα θα πρέπει να έχει απαλή γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα της γνήσιας βότκας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η βότκα είναι απόσταγμα δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης ή μίγματος) αλλά και άλλων υλών όπως η πατάτα. Η βότκα από σκέτο σιτάρι θεωρείται καλύτερη.
Η λέξη μάλιστα προέρχεται από τη σλαβική λέξη “voda” που σημαίνει “νερό”. Βότκα είναι στα ρώσικα το “νεράκι”. Σαφώς και δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε ως “νεράκι”, αφού είναι ένα από τα πιο δυνατά σε αλκοόλ ποτά, πλην όμως είναι αυτό που θα λέγαμε “καθαρό” ποτό.

Σύμφωνα με τον οργανισμό τζιν και βότκας, η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή της βότκας, ήταν στη Ρωσία στα τέλη του 9ου αιώνα. Το πρώτο γνωστό αποστακτήριο βότκας βρέθηκε σχεδόν διακόσια χρόνια αργότερα στο Khlynovsk, τη Ρωσία, όπως αναφέρθηκε στα χρονικά της Vyatka του 1174. Η Πολωνία διεκδικεί την απόσταξη βότκας, από τις αρχές του 8ου αιώνα, αλλά δεδομένου ότι αυτό ήταν μια απόσταξη οίνου θα ήταν πιο σκόπιμο να εξεταστεί σαν κονιάκ. Αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως βότκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Πολωνία τον 11ο αιώνα, από μια φυλή ονόματι gorzalka, όπου η χρήση του εκεί ήταν αποκλειστικά για φαρμακευτικούς σκοπούς. Στην εγκυκλοπαίδεια Britannica αναγράφεται ότι το ποτό αυτό προέρχεται από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, όπου πρώτος την ζυθοποίησε ο Sydnayaska Krueger της οικογένειας Krueger, που αργότερα εξελίχθηκε στην εταιρεία γνωστή σήμερα ως Smirnoff.