Η μπύρα είναι απόλαυση… Παγωμένη και συνδυασμένη με το σωστό φαγητό, μπορεί να κάνει πολλούς ανάμεσά μας να χαμογελάσουν. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ δεν είναι απαγορευτική για τις εξόδους, αρκεί να υπάρχει μέτρο. Ας δούμε τους πιο χαρακτηριστικούς μύθους και αλήθειες γύρω από την μπύρα.

-Δεν φταίει η μπύρα για το σπλαχνικό λίπος

Η μπύρα δεν κάνει κοιλιά. Δεν είναι δηλαδή από μόνη της ένα παχυντικό ποτό. Αυτά που παχαίνουν είναι όλα εκείνα με τα οποία επιλέγουμε να συνοδεύσουμε τη μπύρα μας. Λιπαρά φαγητά κυρίως, αφού κανένας μας δεν θα έπινε τη μπύρα του συνοδεία σαλάτας ή λαχανικών και οσπρίων. Μια μακαρονάδα, μερικά λουκάνικα και κάποια τραγανά παϊδάκια είναι συνήθως εκείνα που κάνουν την υπερβολή. Αυτά είναι λοιπόν, που αυξάνουν τους πόντους στην κοιλιά και όχι η μπύρα από μόνη της.

-Ναι στην μπύρα για γερά οστά

Ισχύει ότι η μπύρα κάνει τα οστά μας πιο δυνατά. Η μπύρα είναι πλούσια σε πυρίτιο, ένα μικροστοιχείο που υπάρχει στο κριθάρι και το οποίο αυξάνει την οστική μας πυκνότητα. Δεν τα λέμε τυχαία. Μελέτη του Tufts University απεφάνθη σχετικά…

-Η μπύρα κάνει καλό στα νεφρά

Η μπύρα έχει διουρητικές ιδιότητες. Αυτό που υποστηρίζει έρευνα Φιλανδών επιστημόνων είναι ότι οι διουρητικές ιδιότητες της μπύρας, καθαρίζουν τα νεφρά πιο εύκολα και αυτό μόνον καλό μπορεί να είναι. Αν καταναλώνετε ένα ποτήρι μπύρας ημερησίως, έχετε 41% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε πέτρες στα νεφρά.

-Η μπύρα κάνει καλή καρδιά

Όταν λέμε καλή καρδιά, δεν εννοούμε ότι μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Η μπύρα όμως δρα προστατευτικά προς το πιο σημαντικό από τα ζωτικά μας όργανα. Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή ανεπάρκειας. Το ίδιο υποστηρίζει και έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου που αναφέρει πως η κατανάλωση μπύρας μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

-Η μπύρα έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες

Η μπύρα είναι ένα αλκοολούχο ποτό που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Το αλκοόλ βεβαίως και ευθύνεται για πολλούς τύπους καρκίνου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως μιλάμε για μέτρια και λογική κατανάλωση. Μπορείτε ωστόσο να επιλέξετε μπύρα χωρίς αλκοόλ, η οποία αποδίδει καλύτερα σε ό,τι αφορά τις αντικαρκινικές ιδιότητες.