Οι παραγωγοί οινοπνευματωδών ποτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν εθελοντικά να εφαρμόσουν μέτρα που θα παρέχουν στους καταναλωτές πληροφορίες για συστατικά και διατροφικά στοιχεία μέχρι το 2022.

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν στον Επίτροπο Υγείας Vytenis Andruikaitis αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη βιομηχανία ποτών να προτείνει τρόπους με τους οποίους τα brands θα μπορούσαν να παρέχουν σχετικές πληροφορίες στους καταναλωτές. Μετά από 12 μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ 7 οργανισμών, η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών της ΕΕ έχει πλέον δεσμευτεί να παρέχει στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά των ποτών και την διατροφική τους υπόσταση –συμπεριλαμβανομένων και των θερμίδων τους-. Τα μέτρα αναμένεται να είναι σε πλήρη εφαρμογή μέσα στα επόμενα 4 χρόνια δηλαδή ως το 2022.

Οι εταιρείες αλκοολούχων ποτών βλέπουν θετικά αυτά τα μέτρα και κάνουν λόγο για σοβαρή προσέγγιση που θα επιτρέψει στη βιομηχανία να παρέχει εναρμονισμένες και με συνέπεια πληροφορίες στους καταναλωτές. Τα σχετικά μέτρα αφορούν τόσο το κρασί, τη μπύρα, τα αλκοολούχα ποτά κάθε είδους όσο και τον μηλίτη. Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια η Spirits Europe θα υποβάλει την έκθεσή της στην Επιτροπή με την πρώτη έκθεση προόδου να αναμένεται τον Οκτώβριο του 2019.